Lebegő ház - Budaörs - 2008.

Nyomtatás

KÖVETKEZŐ >>>

Felkérés

Építtető 2007 őszén látta referenciáink között a Mosolyházat. Azzal a kéréssel keresett meg, hogy tervezzünk neki egy pont ugyanolyan épületet. Elmagyaráztuk neki, hogy különböző telekre, különböző tervezési programmal hasonló stílusban, az Ő igényeinek jobban megfelelő házat fogunk tervezni. Azt kérte, építsük be a telkét maximálisan. Nem volt könnyű feladat, a telek erős lejtésű, a megengedett maximális építménymagasság 5,0 m, a maximális megengedett beépítettség 15%. Kérte továbbá, hogy legyen az épületen valami, amit ha elveszünk hiányozna, de alapjában véve teljesen felesleges, legyen látszó beton felület.


A telek

Helyszíni terepszemlét tartottunk, a Törökugrató alatt elhelyezkedő telekről csodálatos panoráma nyílik Budán keresztül Pestre, tiszta időben még Pesten is túl lehet látni. Ekkor már tudtuk, hogy olyan lakóházat kell terveznünk, aminek majdnem minden helyisége panorámás. Láttuk hogy a telek nem túl széles, viszont igen meredek, meghatározza a ház hosszúkás jellegét, valamint kívánja, hogy a leendő épület is "lépcsőzzön" a  lejtés irányába. igazi kihívást láttunk ebben.


Tervezői megoldások, funkció

A lejtős telkek, nehéz beépíthetőség mindig kihívás egy építész számára, nagyon tetszett a feladat, így egy hét sem telt el, mire megszületett a koncepció, az Építtető és a mi nagy megelégedésünkre. Építtető a koncepciónkat változtatás nélkül elfogadta, a ház elrendezése az alábbiak szerint alakul:

Funkció: A telek az utca felől lejt a panoráma felé, ezért elengedhetetlennek tartottuk, hogy a földszint szinte egyetlen panorámás térként funkcionáljon, hiszen így lehetőségünk nyílt arra, hogy már a bejáratból csodálhassuk a panorámát a nappali helyiség 2x5 m széles L alakú nyílászáróin keresztül. A tiszta üveg bejárati ajtón belépve bal oldalt a konyha kapott helyet, jobbra az étkező található. Ezeket a helyiségket a nappalitól három lépcső választja el, ami egyben rá is vezeti a szemünket a panorámára. Ekkora üvegfelületek elhelyezésekor már gondolnunk kellett az üvegházhatásra, és az épület körültekintő tájolására. Szerencsére a telek Keleti irányba lejt és Délkelet irányba tárul elénk a panoráma, így az épület tömegének kinyújtásával lehetővé vált az üvegszerkezetek nyári árnyékolása, így télen élvezhetjük az üvegházhatás előnyét, nyáron viszont az épület teljesen leárnyékolja a nem kívánatos napsütést.

Az emeletre a nappaliból "lebegő" lépcsőfokokon keresztül juthatunk, ahol egy kis előtérből a panoráma felé megközelíthető a szülői háló, amivel egybeépítettük a szülői fürdőszobát. Mindkét helyiség panorámás, így akár a fürdőkádból is élvezhető a kilátás. Az előtérből másik irányba nyíló helyiségek két félszoba és még egy fürdő. A lakóhelyiségek közül összesen egy félszoba nem panorámás, mivel az épület hátsó részét "kiforgattuk" a panoráma felé.


Építész tervek, alaprajzok

  • Pince alaprajz

  • Földszinti alaprajz

  • Emeleti alaprajz





Szerkezet